Telefon
WhatsApp
Kısırlık tedavisinde besin takviyelerinin rolü nedir?
Kısırlık tedavisinde besin takviyelerinin rolü nedir?

Sağlıklı bir gebelik için mineral ve vitaminlere ihtiyaç gerekebilmektedir. Gebelik ve gebelik öncesinde folik asit takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan bir çalışma da günlük 700 mg folik asit alımının over kaynaklı infertilite de etkili olduğu,gebeliği %40-50 oranında arttırdığı belirtilmiştir. Erkek kaynaklı infertile de semen parametrelerini geliştirmek için selenyum,çinko ve hint ginseng kullanımı, E vitamini ve koenzim Q10 gibi antioksidandan zengin besin tüketimi ile tavsiye edilmektedir. Yine bir çalışmada antioksidanların; C ve E vitaminleri, çinko,çinko ve karoten araştırılmış ve bu araştırma sonrası seperm sayısında, kalitesinde ve gebelik oranlarında artış gözlenmiştir.

B12 vitamini ve Folik asit hücre bölünmesinde ve DNA sentezinde gerekli olan iki temel maddedir. Eksikliklerinde DNA yapımı ve hücre çoğalmasında patolojik durumlar ortaya çıkmaktadır. B12 eksikliğinde sertleşme sorunu, sperm sayısında azalma infertilite sebebi olduğunu araştırmalar ortaya koymaktadır.

Bunun yanısıra D vitamininin sperm sayısı ve kalitesi,motilitesi ve morfolojisini de etkilediği tespit edilmiştir.D vitamini hem erkek hem de kadınlar da üreme sistemi için önem taşımaktadır.

Kötü yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme şekli, sperm DNA hasarını arttırmaktadır. Oksidatif stres, antioksidan savunma sisteminde azalma ve/veya peroksinitrit gibi serbest oksijen ürünlerinin aşırı üretimi sonucu oluşmakta ve bu oksidatif stres lipidleri, proteinleri ve DNA’yı hedef alarak, mitokondrial aktivite ve sperm motilitesini azaltmakta, paternal genomlar da hasar oluşturmaktadır.

Oksidatif stres, aynı zaman da medikal ilaç olarak alınabilen zincir kırıcı özellikteki vitamin C ve vitamin E ile de sınırlanabilmektedir. Hücre dışı sıvıda bulunan ve en büyük zincirkıran antioksidanlardan biri olan vitamin C; hidroksil, süperoksid ve hidrojen peroksit radikallerini nötralize eder ve sperm aglütinasyonunu önler.Bunun yanı sıra, vitamin E’nin geri kazanılmasına yardımcı olmaktadır.

Nitekim infertil hastalarda seminal plazmada vitamin C miktarının düştüğü gösterilmiştir. Temel zincir kıran antioksidan olan vitamin E, hücre membranı içerisinde yer alır ve H2O2’yi nötralize ederek lipid peroksidasyonuna karşı plazma membranını korur. Çapraz kesişen randomize bir çalışmada, 600 mg/gün oral alınan vitamin E’nin sperm fonksiyonlarını iyileştirdiği gösterilmiştir Selenyum, glutatyon peroksidaz sentezi için gerekli bir bileşen olmakla birlikte vitamin E ile sinerjistik olarak çalışmaktadırlar.